Therapie bij hechtingsproblematiek

Niet ieder kind is vanzelf goed gehecht met de ouders/verzorgers. Ingrijpende gebeurtenissen in de vroege jeugd kunnen ervoor zorgen dat een kind onvoldoende veilig gehecht is.

Hechten

Kinderen met hechtingsproblemen vragen soms te weinig of juist veel aandacht. Vaak vallen ze op door hun gedrag. Het lijkt alsof je geen grip krijgt op het kind.

Zelfvertrouwen en vertrouwen spelen een belangrijke rol in het hechten. De Korenschoof Spel en Therapie heeft veel ervaring op het gebied van hechting. Met korte, doordachte en goed gestructureerde programma’s helpen we ouders/verzorgers en hun kind bij het opbouwen van een hechtingsrelatie.

Waar kan deze therapie bij helpen?

Therapie bij hechtingsproblemen helpt bij:

  • Het opbouwen van een hechtingsrelatie tussen kind en ouders/verzorgers.
  • Angsten te verminderen.
  • Zelfvertrouwen te vergroten.

Hoe werkt hechtingstherapie?

Theraplay en Sherborne zijn twee programma’s die helpen bij het opbouwen van een hechtingsrelatie.

Bij Theraplay starten we met een interactietest (MIM). Daarna gaan we een aantal keren samen met ouder(s) en kind actief aan de slag in een spelkamer. De manier van (samen) spelen geeft ons een indruk van waar we ons op moeten richten. Onze therapeut kijkt en luistert naar hoe dit gaat. De observatie gecombineerd met de kennis en ervaring van de therapeut zorgt voor de best passende oefeningen om de doelen te bereiken. Na vier sessies bespreken we hoe het gaat, geven we ouders tips of passen we oefeningen aan als dat nodig is.

Met Sherborne leert het kind het (zelf)vertrouwen ontwikkelen. Met verschillende opdrachten tussen ouder(s) en kind kan het gezin hier ook thuis mee aan de slag. Zo zijn er bewegingsspelletjes waarin het kind zelf ontdekt of onderzoekt hoe verschillende vormen van relaties tussen mensen samenwerken. Daarnaast leert het kind hoe het meer bewust contact kan krijgen met zijn of haar eigen lichaam en de mogelijkheden daarvan. Tot slot richten we ons op het inhalen van ervaringen die het kind heeft gemist tijdens de eerste levensjaren.